Kutatás bizonyítja, hogy kapcsolat van a fogmosások hossza és a vérnyomás között

Senki se gondolná azt, hogy a helyes fogápolásnak köszönhetően, akár a vérnyomásunk is csökkenthető lenne, pedig mindez igaz. Egy amerikai kutató csoport összefüggést talált a szájhigénia és a vérnyomás összekapcsolódása kapcsán.
fogmosás, vérnyomás - Bizonyították a kapcsolatot a vérnyomás és a fog között

Az American Heart Association kutatói egysége nyilatkozott arról, hogy összefüggésbe hozható a fogunk állapota a vérnyomásunk ingadozásával, esetleges zavaraival. Az eset kapcsán közel 4000 embert vizsgáltak, akiknek folyamatosan kontroll alatt tartották a fogukat és figyelték a vérnyomásukat is. 

Az eredmények azt mutatják, hogy az épp fogak mellé társult egészséges ínnyel rendelkező embereknek, sokkal inkább a normál tartományba esik a vérnyomásuk, ezáltal kevésbé kell a további kockázatoktól tartaniuk. A számok szerint az arány 20%-os eltérést mutatott átlagban a fogak és az ínyek kapcsán. 

A magas vérnyomású embereknél Davide Pietropaoli, az olaszországi L’Aquila Egyetem kutatója olyan eredményeket kapott, amely szerint a nyomáskülönbségek aránya a szívben, emelkedett számban fordul elő azoknál, akiknél valamilyen enyhe vagy középsúlyos ínybetegség áll fenn. A vizsgált adatok azt is kimutatták, hogy a 25 évet betöltött személyek legtöbbjénél, már 40%-os arányban tapasztalható valamilyen vérnyomásbeli probléma. Az elódázott kezdeti gondok később szív-és érrendszeri panaszokat, stroke-ot és egyéb szervi tüneteket is okoznak, így a szájhigiéniára szánt idő mindenképpen körültekintő ápolást érdemel.

A vérző íny  baljós lehet, de ettől függetlenül is, ha rendszeres és visszatérő problémáink vannak a fogainkkal akkor a vérnyomás ingadozásokra is jobban oda kell figyelni, mindemellett pedig, betartani a megfelelő szájhigiéniai előírásokat és évente legalább egyszer szűrésekre járni

Kapcsolódó cikkek

Futás utazás közben

Futás utazás közben

Futni, még utazás alatt is lehet.

Teszteld az oltás hatékonyságát Covid ellenanyag teszttel!

Teszteld az oltás hatékonyságát Covid ellenanyag teszttel!

A vakcinák arra edzik immunrendszerünket, hogy olyan fehérjéket állítsanak elő, amelyek harcolnak a betegségekkel, ugyanúgy, ahogyan az akkor történne, ha ki lennénk téve a betegségnek.

Segíthet a szauna a fogyásban?

Segíthet a szauna a fogyásban?

A szauna valóban segíthet a fogyásban? Igen, segíthet.