Vagyonszerzési illeték - Mennyit kell fizetni autó vásárlás esetén?

Autóvásárlás esetén a vagyonszerzési illeték egy olyan teher, amit akkor kell fizetnünk, ha nagy értékű gépjárművet szerzünk meg.
Vagyonszerzési illeték - Mennyit kell fizetni autó vásárlás esetén?

Az illeték nem adó, az államnak kell befizetnünk és különféle szolgáltatásokat finanszíroznak a jövedelemből, minél nagyobb értékű a vagyon, annál több illetéket kell fizetnünk.

A vagyonszerzési illeték mértéke egyedi, esetenként változik, mivel a vagyonszerzési illeték mértéke attól függ, hogy mennyibe kerül a vagyontárgy. A vagyonszerzési illeték mértéke autóvásárlás esetén lényegesen alacsonyabb, mint az ingatlanok esetében. Használtautó vétel Budapesten készpénzért szinte azonnal megoldható csupán egy telefonhívással, így a gyorsasággal nem lehet probléma.

Mikor fizetendő az illeték?

A vagyonszerzési illeték autó vásárlása esetén fizetendő, kötelező állami teher. A vagyonszerzési illeték befizetése mindig akkor történik, amikor a vagyontárgy gazdát cserél, illetve a vagyonszerzési illeték törvény az illetékmentesség eseteit is előírja.

Nem csak a személyautók, hanem a haszongépjárművek, a motorkerékpárok adásvétele, cseréje is bejelentés kötelezett függetlenül attól, hogy külföldiek vagy belföldiek, a tranzakciót követő 8 napos határidővel.

A vagyonszerzési illetéket még a tulajdonjog átírása előtt kell megfizetni a területileg illetékes kormányablakban akár készpénzzel, akár bankkártyával megtehető, illetve csekken fizethetjük be a NAV Gépjármű vagyonszerzési illeték bevételi számlára.

Az autóvásárlás esetében még egyéb kötelezettségek is vannak, a gépjármű átírása, az új törzskönyv, az eredetiségvizsgálat, a forgalmi engedély kiváltása, a kötelező biztosítás megkötése mind a gépjármű adásvétel költségeihez tartozó tételek.

Ki fizeti a vagyonszerzési illetéket autó vásárlás esetén?

Miután a nevében is benne van, az illetéket mindig a vagyonszerző fél fizeti. A vagyonszerző fél ebben az esetben a vevő, tehát neki kell fizetnie a vagyonszerzési illetéket.

Mekkora a fizetendő illeték mértéke?

A gépjármű vagyonszerzési illeték számítása jóval egyszerűbb mint az ingatlanoknál. Gépjárművek esetében illeték mentes az elektromos autók vásárlása, a hibridek esetében, amelyek belső égésű motor és elektromos hajtással egyaránt működnek, csökkentett vagyonszerzési illetéket számolnak. Pótkocsik esetében nem a teljesítmény, hanem a pótkocsi tömege alapján kerül kiszámításra az illeték.

A vagyonszerzési illeték nagyságát autó esetében az adott gépjármű kora és teljesítménye határozza meg. A minimális gépjármű vagyonszerzési illeték 2023-ban is kb. 20.000,- Ft körül mozog. Egy átlagos használt autó illetéke 70.000,- Ft körüli a többi költséggel együtt durván 100.000 Ft-os tételt tesz ki.

Vagyonszerzési illeték autó esetében egyszerűen megállapítható, egy vagyonszerzési illeték kalkuláló oldalon a mértékét egyszerűen kiszámolja nekünk a kalkulátor, az autó műszaki adatai alapján.

Összegezve

Minden autó vásárlásakor vagyonszerzési illetéket kell fizetnünk, ez egy kötelező állami teher, ami a tulajdonjog megszerzésekor fizetendő be, minél nagyobb értékű a vagyon, annál több illetéket kell fizetnünk.

Kapcsolódó cikkek

Vagyonszerzési illeték - Mennyit kell fizetni autó vásárlás esetén?

Vagyonszerzési illeték - Mennyit kell fizetni autó vásárlás esetén?

Autóvásárlás esetén a vagyonszerzési illeték egy olyan teher, amit akkor kell fizetnünk, ha nagy értékű gépjárművet szerzünk meg.