A leggyorsabb traktorok nyomában

A traktorokról a legtöbbeknek nem a sebesség jut az eszükbe, hisz a traktorok általában lassan, munkát végezve haladnak a földeken. Sőt, ha közúton látunk meg egy traktort, ami előttünk halad, a legtöbben már bosszankodni is kezdenek, hogy vajon mikor is előzhetik meg.
A leggyorsabb traktorok nyomában

A rekordok

Azonban a traktorok között is vannak kifejezetten gyorsak, erről a Guiness rekordok könyve is tanúskodik. Korábban egy Lamborghini traktor tartotta a rekordot 140 km/órás maximális sebességgel, azonban 2019 őszén kihívóra talált. A leggyorsabb traktor címére törve azon a nyáron már 166 km/órás sebességet is el tudtak érni, azonban ez még nem került be a rekordok közé. Inkább amolyan tesztelés volt, aminek folyományaként a JCB Fastrac traktort átalakították, módosították. Hogy 2019 őszén aztán Guy Martin sofőrrel megdöntsék a rekordot.

Ez 2019. október 23-án történt meg, egy olyan JCB Fastrac-kal, amiben a széria motort módosították és egy 1000 lóerő feletti teljesítményt produkáló JCB motorra cserélték. A hagyományos szívócsövet egy 3D nyomtatott szívócsőre cserélték. A további módosítások közé tartozott pedig, hogy egy új, kisebb, aerodinamikusabb fülkét, új alumínium motorháztetőt és új karosszériát kapott a traktor, kicserélték az első lökhárítóját, az oldalsó csomagtartókat és a hátsó diffúzort is egyebek mellett.

Guy Martin egyébként egy teherautó-szerelő, motorversenyző, aki több sebességrekorddal is rendelkezik már, például ő érte el hószánon a leggyorsabb sebességet (134 km/óra).

A traktoros rekordkísérlet az Elvington reptéren volt, Észak-Yorkshire-ben, egy három kilométeres kifutópályán. A sebességrekordhoz két ellentétes irányú futamból kellett átlagot venni, hogy figyelembe lehessen venni a változó körülményeket, mint amilyen a szél vagy a lejtő.

Mint ahogy Guy mondta, ez a jármű csak kívülről néz ki úgy, mint egy traktor, amikor beleülünk, akkor már egyáltalán nem. A nyári rekord után az ősszel már sokkal jobb sebességet értek el az átalakítások után, az új Guiness rekord 217,570 km/óra lett, a pálya bizonyos szakaszain pedig a traktor sebessége elérte a 247 km/órát is.

Maga a traktor öt tonnát nyomott, a 7,2 literes ezer lóerős motor 2500 Nm nyomatékkal igen nagy sebességre volt képes. Persze ehhez kellett Guy Martin pilóta, a sebesség szerelmese is, aki úgy nyilatkozott, hogy: egyszerűen szeretek gyorsan menni. Ha pedig ez kicsit kockázatos is, én akkor is benne vagyok. Mint mondta, korábban már dolgozott a JCB-vel.

„Van ott néhány jó srác, akik szóltak erről az ötletről, hogy megépítik a világ leggyorsabb traktorát. Erre én azt mondtam, hogy ha akarjátok, hogy én legyek a pilóta, akkor szóljatok” – nyilatkozta Guy Martin és valóban így is lett.

Az már a tesztelés során is látszott, hogy a 140 km/órás rekord hamar meg fog dőlni, ugyanis a gyorsulás olyan nagy volt, hogy a traktort követő kísérőautók nehezen tudtak lépést tartani a hatalmas monstrummal. Az új rekord felállítása után a pilóta úgy nyilatkozott, hogy tudta, hogy meg fog dőlni a rekord, nem volt kétsége efelől.

Kapcsolódó cikkek

A leggyorsabb traktorok nyomában

A leggyorsabb traktorok nyomában

A traktorokról a legtöbbeknek nem a sebesség jut az eszükbe, hisz a traktorok általában lassan, munkát végezve haladnak a földeken.