5 hiba, amit elkövethetsz a felújítás során

Összegyűjtöttünk 5 hibát, amit elkövethetünk felújítás során, de érdemes elkerülni őket, akár tervezés, akár gipszkarton csavar vásárlás során.
5 hiba, amit elkövethetsz a felújítás során

A lakás és ház felújítás egy összetett, költséges folyamat lehet, főképp ha nem figyelünk a buktatókra. Amennyiben azonban előre felkészülünk, akkor némileg egyszerűbb lehet az egész mizéria. Éppen ezért az alábbi cikkben összegyűjtöttünk 5 hibát, amit elkövethetünk felújítás során, de érdemes elkerülni őket.

1, Alultervezzük a költségeket

A felújítás során a legnagyobb problémát okozhatja az anyagiak alulbecslése. Emiatt mindenképp érdemes úgy tervezni, hogy legyen elég anyagi keretünk az egészre. Amennyiben ugyanis bármi közbejönne, az alighanem plusz költséggel is jár, amit fedezni kell, ha haladni szeretnénk a munkákkal. Erre azért van szükség, mert biztosan lesznek olyan munkálatok, amiket nem látunk előre, ráadásul manapság az alapanyagok és a szakik munkadíja is folyamatosan, akár napról-napra is emelkedhet.

Mindenképpen érdemes hangsúlyozni tehát, hogyha nem akarjuk, hogy a hirtelen elfogyott pénzünk miatt álljanak a munkák hónapokig, akkor készüljünk bőre eresztett anyagi kerettel.

2, Túl sok mindent tervezünk felújítani

A lakásfelújítás egyik másik tipikus hibája, hogyha egyszer elkezdjük, nagyon nehéz leállni, hiszen mindig észrevehetünk, vagy kiderülhet valami, amin lehetne változtatni, javítani. Amennyiben nem áll rendelkezésünkre szinte végtelen anyagi és időkeret, akkor meg kell húznunk egy bizonyos határt, és érdemesebb inkább kompromisszumot kell kötni. Ehhez állítsunk fel prioritási listát, hogy mi az amit mindenképp muszáj elvégezni, majd jöhet a többi opcionális terület.

Ezen a téren tehát érdemes észbe vésni, hogy ami nem sürgős, vagy együtt tudunk élni vele hosszabb távon is, azt érdemes későbbre ütemezni, ha véges az időkeretünk, vagy necces az anyagi határ betartása.

3, Túlbecsüljük saját képességeinket

A felújítási munkák során amin a legtöbben szeretnének spórolni az a szakember bére. Emiatt amennyiben látszólag nem bonyolult feladatról van szó, akkor az ember bátrabban áll neki saját kezűleg a felújításnak. Azonban könnyen megeshet az is, hogy végül túl nagy falatnak bizonyul az adott felújítás. Egy egyszerű festési munka is rémálommá válhat, ha nem alapozzuk megfelelően a falat. Ezzel tehát bár anyagiak terén spórolhatunk, de cserébe több időt vihet el a felújítás, nem beszélve az egyéb nehézségekről.

4, Nem a megfelelő anyagot vásároljuk

Az előzőekből kiindulva egy másik problémaforrás lehet, hogy saját kezűleg szerezzük be a felújításhoz szükséges anyagokat. A nem körültekintően történő vásárlás esetén ugyanis megtörténhet, hogy gipszkarton csavar vásárlása során mégsem a megfelelő típusú csavar kerül a kosárba. Hasonló probléma megeshet burkolat, festék, szigetelő anyag esetén is. Ráadásul ezek egyike sem olcsó dolog, így a saját anyagi keretünket csökkenthetjük, ha rossz anyagot vásárolunk, nem beszélve a bosszankodásról, hogyha már csak a beszerelés, beépítés után derül fény arra, hogy rosszul választottunk. Emiatt a szakember segítsége sokat jelenthet, így bizonytalanság esetén inkább forduljunk tapasztalattal bíró szakihoz.

5, Rossz szakembert választunk

Bár egy jó szakember nem olcsó, de szinte minden problémánkra megoldást találhat. Ehhez azonban ezen a téren is érdemes megfontolt döntést hozni. Egy tapasztalat nélküli, vagy gyanúsan olcsón dolgozó „szakember” könnyen adhat ki gyengébb minőségű munkát a kezei közül. Emiatt a kezdetben olcsóbb szakember hosszabb távon megbosszulhatja magát és akár még drágább felújításhoz is vezethet, ahol a hibás kivitelezést el kell bontani, majd újra kezdhetjük elölről az egész mizériát.

Összegezve:

A felújítás esetében tehát a legnagyobb probléma, hogy valamely területen spórolni szeretnénk. Legyen ez anyagi megfontolás, vagy az időbeosztás miatt, inkább mindig törekedjünk az elérhető legjobb megoldásra. Ezzel könnyebben biztosítható a minőségi munka, akár saját kezűleg, akár szakember segítségével végeztetjük a munkát.

Kapcsolódó cikkek

Napelem - naperőművek telepítése

Napelem - naperőművek telepítése

Ha fontolóra vette a naperőművek telepítésének ötletét, és különféle lehetőségeket tanulmányozott, akkor rendkívül meggyőző adatokkal találkozhatott.

Ingatlan körkép

Ingatlan körkép

Befektetői szempontból egyre jobban teljesít a hazai piac, végre nemcsak a budapesti lakások, hanem a többi ingatlan is megadja az alapot a vásárlásra.

Konyhafelújítás saját kezűleg

Csináld magad: konyhafelújítás

Kisebb beruházásokkal, de látványos eredménnyel elvégezhetjük mi magunk is a konyhánk felújítását.